Szűréssel és oltással a méhnyakrák ellen

 

Szűréssel és oltással a méhnyakrák ellen

 

"Minden nő értékes. A méhnyakrák szűréssel és oltással megelőzhető, tegyünk érte."
Ez a fő témája a 2013. január 20. és 26. között megrendezett VII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétnek.

A méhnyakrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések között a második helyen szerepel a 45 évnél fiatalabb korosztály körében Európában, annak ellenére, hogy a betegség rendszeres szűréssel és védőoltással kiküszöbölhető lenne.
Magyarországon évente mintegy 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak. Közel 400 nő hal meg méhnyakrák miatt, ami halálozások gyakoriságát tekintve az európai országok átlagának háromszorosa.

A méhnyakrákot a humán papillomavirus rákkeltő típusai okozzák, amelyek emberről emberre terjednek, szexuális kontaktus útján. A nők 80%-a fertőződik meg a vírussal élete során, a fertőzés a fiatalabb és az idősebb korosztályt egyaránt érintheti. A fertőzés gyakorisága az életkorral növekszik. Az aktív szexuális élet vége, illetve a menopauza nem jelent védelmet a méhnyakrák ellen, mivel a fertőzéstől számítva 8-15 évbe is beletelhet a kór kifejlődése.

Szűrés és védőoltás a megelőzésért
Rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással a cervix carcinoma kialakulásának kockázatát minimális szintre csökkenthetjük.
A védőoltás a méhnyakrák prevenciójának első lépése lehet, amely megakadályozza a daganatot okozó humán papillomavirus fertőzések nagyobb részének kialakulását. A teljes oltási sor 3 oltóanyagot tartalmaz, amit fél év alatt kell beadni. Az oltóanyag 9 éves kortól ajánlott, de nem csak a szexuális élet megkezdése előtt adható be, hanem az aktív nemi életet élő nők számára is javasolt. A védőoltás nem nyújt teljes védelmet és jelenleg önköltséges formában érhető el.
A vakcina a leggyakoribb humán papillomavirusok ellen nyújt védelmet, a ritka típusok ellen nem véd. Ezért nagy jelentősége van a méhnyakrák szűrésnek is.
A szűrővizsgálat a kóros elváltozások, illetve a rákmegelőző állapotok időbeni felfedezését teszi lehetővé.
A méhnyak szűrés fájdalommentes, alig 5-10 perces, a 25-65 év közötti nők számára térítésmentes vizsgálat, melyet a nőgyógyász, vagy az erre megfelelően kiképzett területi védőnők végeznek.
A szűrés a korai felismerés miatt jelentős, hiszen az időben felfedezett méhnyakrák 100%-ban gyógyítható!
A rendszeres, 3 évenkénti szűrés és a védőoltás jelenti a méhnyakrák elleni védekezés legjobb módját.

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét - 2013. január 20-26.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét immáron 7. éve kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Szövetség főszervezésével. A nemzetközi programsorozat célja, hogy felhívja a lakosság, a szakma, illetve a döntéshozók figyelmét arra, hogy rendszeres szűréssel és védőoltással a méhnyakrák okozta halálozás elkerülhető, ezért egyetlen nőnek sem lenne szabad meghalnia ebben a rosszindulatú daganatos megbetegedésben.

Pearl of Wisdom - a "bölcsesség gyöngye"

Az akcióhéthez szorosan kapcsolódik a Pearl of Wisdom elnevezésű civil kezdeményezés, amely szintén arra hivatott, hogy felhívja az emberek figyelmét a méhnyakrák megelőzés jelentőségére.
A kampány szimbóluma a "bölcsesség gyöngye" bross, amelynek viselése a méhnyakrák elleni küzdelmet jelképezi.JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com