Az egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás megjelenítésére egy ház képe a legalkalmasabb.
Az Egészséges Táplálkozás Háza a gabonafélékre épül, mint alapra, a zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök alkotják az oldalfalakat és a tető húsokból és húskészítményekből, valamint tejből és tejtermékekből áll. Ezekből az élelmiszercsoportokból naponta többször is kell fogyasztani. Azok a táplálékok, amelyek zsiradékban és cukorban igen gazdagok nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás házának szerkezetében, ezeket inkább hetente, vagy ritkábban célszerű fogyasztani.
Hogyan kell egészségesen táplálkozni? Hogyan csoportosítjuk az élelmiszereket az egészséges táplálkozás számára?
Erről szólnak a következő fejezetek, elsősorban az Egészséges Táplálkozás Háza segítségével.
Gabonafélék
Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása. Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot – 6-11 egységnyit* -, de a választékban keressük a teljes értékű**, korpát is tartalmazó lisztből készült, magvakat is tartalmazó termékeket!
*1 egység
a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), vagy 1 kifli (4 dkg), vagy 5 dkg (fél adag) tarhonya, vagy galuska, vagy 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, vagy hántolt árpa, gabonapehely, vagy főtt tészta, vagy 5 dkg kukorica, vagy 1 db palacsinta, vagy 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), vagy 1 szelet pizza (4 dkg), vagy 3 evőkanál müzli, vagy
1 vékony szelet kalács (3 dkg)
Mindennapi jó tanácsok
- Naponta többször fogyasszunk gabonafélét
- Tervezzük úgy napi étrendünket, hogy lehetőleg minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék
- Használjunk teljes értékű gabonafélét az ételek elkészítéséhez is, és törekedjünk a változatosságra, készítsünk időnként például puliszkát, zabkását, zabkorpás pogácsát, kölesrizottót
- Őrizzük meg a gabonafélékből készült étel értékeit – és az elkészítés során ne adjunk hozzá zsiradékot és sót, vagy csak igen kis mennyiségben
**A teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelöljük a gabona magvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan, barna rizst.
Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök
Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás. Együnk naponta zöldség-főzelékféléket és gyümölcsöket – 6-11 egységet*
*1 egység
a zöldség-főzelék és gyümölcs csoportból: 1 db nagyobb paradicsom, vagy zöldpaprika, vagy sárgarépa, vagy uborka, vagy 6 db retek, vagy 10 dkg főtt, vagy párolt főzelékféle, vagy friss saláta, vagy 10 dkg készre főzött száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), vagy 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, vagy 1 db alma (nagyobb), vagy körte, vagy narancs, vagy grape-fruit, vagy banán, vagy őszi barack, vagy 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, vagy 3 dkg aszalt gyümölcs, vagy 2 dl teljes zöldséglé, vagy gyümölcslé.
Mindennapi jó tanácsok
- Együnk naponta legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és legalább háromszor gyümölcsöt
- Gyakran együnk sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, paradicsomot, valamint hüvelyes főzelékeket – ezekben bőségesen vannak karotinoidok, C-vitamin és folátok (folsav)
- Legyen mindig kéznél, illetve a kamrában, vagy a hűtőszekrényben gyümölcs és zöldségféle
- Mindig friss, ép gyümölcsöt, zöldség-főzelékfélét fogyasszunk, a penészes, sérült termékeket ne használjuk fel
Tej és tejtermékek
A tej és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap - 3-4 egységet*
*1 egység
tej, tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, vagy tejes ital, joghurt, vagy kefir, vagy aludttej, vagy 5 dkg félzsíros túró, vagy 3 dkg sajt, vagy 2 db ömlesztett (kocka) sajt
Mindennapi jó tanácsok
- Naponta igyunk tejet – fél liter -, válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket (aludttej, kefir, joghurt)
- Fogyasszunk gyakrabban sovány, vagy félzsíros túrót
- Együnk rendszeresen sovány sajtot
Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója
A húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, együnk naponta húst, húskészítményt - 2-3 egységet*
*1 egység
hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés-, vagy baromfi-, vagy marha-, vagy borjúhús (nyers súly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott
Mindennapi jó tanácsok
- Együnk rendszeresen sovány húsokat, zsírszegényen elkészítve
- Keressük a sovány felvágottakat
Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, együnk halat hetente legalább egyszer – 1 egységet*
*1 egység
hal: 15 dkg
Mindennapi jó tanácsok
- Fogyasszunk rendszeresen, hetenként legalább egyszer tengeri halat
Az egészséges táplálkozás további ajánlásai
Zsiradékok
A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez. Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből, ételekből. Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez.
Mindennapi jó tanácsok
- Ne használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csak igen keveset
- Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket
- Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket
- Kerüljük a zsiradékban való sütést
- Májat, májból gyártott húsipari terméket legfelj ebb 7-10 naponként egyszer fogyasszunk, tojásból pedig hetenként 3-4 db-ot
Mindennapi jó tanácsok
- Ne használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csak igen keveset
- Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket
- Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket
- Májat, májból gyártott húsipari terméket legfeljebb 7-10 naponként egyszer fogyasszunk, tojásból pedig hetenként 3-4 db-ot
Só és sózás
A túlzott konyhasó/nátrium-bevitel növeli egyes betegségek kockázati tényezője. Csökkentsük a sóbevitelt, különösen fontos ez a gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre kihat.
Mindennapi jó tanácsok
- Ne sózzunk, vagy csak igen kevés sóval ízesítsük ételeinket
- Kerüljük a sóban igen gazdag élelmiszereket
- Használjuk ízesítésre a zöld és száraz fűszernövényeket, amelyekkel részben pótolható a sós íz hiánya
Cukor
A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat
Mindennapi jó tanácsok
- Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok, italok gyakori fogyasztását
- Az édesség iránti vágyat csillapítsuk gyümölcsökkel
- A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett
Alkohol
A rendszeres alkoholizálás sokféleképpen veszélyezteti az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, mértékkel tegye, aki nem, ne kezdje el
1 egység
3,5 dl sör, vagy 1,5 dl bor, vagy 4 cl égetett szeszesital
Mindennapi jó tanácsok
- Aki iszik alkoholos italt, mértékletesen tegye
- A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebb két egységet jelent, célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkor lassabb az alkohol felszívódása
Az egészséges testtömeg
Törekedjünk az egészséges testtömeg/testsúly* megtartására, illetve visszaszerzésére
*Az elterjedt testsúly megnevezés helyett többnyire a szakmailag helyes testtömeg kifejezést használjuk a következőkben
Mindennapi jó tanácsok
- Őrizzük meg egészséges testtömegünket, ha pedig már kialakult a túlsúly, vagy az elhízás, forduljunk szakemberhez és törekedjünk 5-15 %-os testtömeg csökkenés elérésére
- Bőségesen fogyasszunk zöldség-főzelékféléket, zsiradékmentesen, vagy kevés zsiradékkal elkészítve, együnk sok gyümölcsöt
- Együnk kevesebbet, ügyeljünk az adagokra
- Mozogjunk többet, rendszeresen, minden nap
- Az elhízás megelőzése érdekében mutassunk jó példát a gyermekeknek az egészséges táplálkozásban
- Az elhízásra való hajlam ugyan fontos tényező, de megfelelő táplálkozással és életmóddal elérhető az egészséges, vagy azt megközelítő testsúly
Mozgás
Mozogjunk rendszeresen, minden nap, gyermekek számára legalább 1 óra, felnőtteknek legalább 30 perc javasolt
Mindennapi jó tanácsok
- Felnőttek naponta minimum 30 perc, gyermekek 60 perc fizikai aktivitást, sporttevékenységet végezzenek.
- Közép-, vagy időskorúak számára sem késő életmódjukon változtatni.
- A rendszeres fizikai aktivitás az egyén egész életére szóló programja legyen.
- Ha most kezdünk el fizikailag aktív életmódot élni, tartsuk be a fokozatosság elvét a mozgás intenzitásának, időtartamának növelésekor.
- Ha eddig is végeztünk fizikai aktivitást, fokozatosan növelhetjük a mozgás időtartamát, intenzitását, gyakoriságát.
- A mozgás ne legyen megerőltető, hanem öröm és jó közérzetet forrása.
- Bátorítsuk gyermekeinket fizikailag aktív életmódra.
- Olyan mozgásformát válasszunk, amely számunkra kellemes, amit szívesen végzünk.
- Ha egészségi problémáink vannak és intenzívebb sporttevékenységet, testmozgást kívánunk végezni, beszéljük meg kezelőorvosunkkal.
- Férfiak 40, nők 50 év felett, panaszmentesség esetén is, intenzívebb testmozgás végzése előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.
Élelmiszerbiztonság
Óvjuk meg a táplálékokat a szennyeződésektől, romlástól
Mindennapi jó tanácsok
- Élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be! Ügyeljünk a vásárláskor!
- Előzzük meg az érintkezést a nyersanyag és készétel között!
- Megfelelő sütéssel, főzéssel a legtöbb étel biztonságossá tehető!
- A romlandó élelmiszert és az ételeket mielőbb hűteni kell!
- Mossunk gyakran kezet!
- Tartsuk tisztán a konyhát!
- Az élelmiszer-biztonságot akkor se feledjük, ha vendéglőben étkezünk, otthonról viszünk ételt magunkkal a munkahelyre, illetve családi összejövetel, házi disznóvágás eseten!
Az élelmiszer címke
Olvassuk el figyelmesen a címkét, hogy megismerjük az élelmiszer összetételét, esetenként energia- és tápanyagtartalmát
Még néhány jó tanács
Még néhány mindennapi jó tanács - általában
- Együnk 4-5-ször naponta, lehetőleg mindig azonos időben
- Étkezzünk nyugodt körülmények között, nem pedig vezetés, vagy munka közben
- Igyunk naponta 6-8 pohár vizet, vagy ásványvizet
- Táplálkozzunk változatosan, minél többféle élelmiszerből, ételből állítsuk össze étrendünket
Két példa a megadott egységek alkalmasságának ellenőrzésére étrend tervezésének segítségével
Egy napos 1700 kcal-s étrend |
|
Egy napos 2100 kcal-s étrend |
|